22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024

Masa de duminica

Mâncare de pui cu vinete


Calduri insuportabile vara aceasta… Nu va mai arde sa incalziti atmosfera si mai mult cu retetele pregatite la cuptor, dar o mâncare calda se impune, oricât de mult v-ati da in vânt dupa salate si „racituri“. Cum carnea de pui este una usoara si stim ca vara nu va incânta in mod deosebit mâncarurile grase si grele, va recomandam pentru aceasta saptamâna o reteta gustoasa pentru mâncare de pui cu vinete.


Ingrediente:


1 pui (cca. 1 kg); 750 g vinete; 3 cepe mari; 300 g rosii; 200 ml ulei; 2 foi de dafin; 4 catei de usturoi; 200 ml apa (sau supa limpede); 2 linguri verdeata (marar si patrunjel), tocata; 1 praf de ienibahar; sare; piper.


Mod de preparare:


Puiul, curatat si spalat, se taie bucati mai mici. Intr-un vas se incing 3 linguri de ulei in care se prajesc la foc domol, timp de 10 minute, bucatile din carne de pui.


Intre timp, ceapa se curata, se spala si se taie pestisori. Se adauga peste carnea prajita si se calesc impreuna inca 5 minute, pe foc mic. Dupa acest timp, se toarna treptat 200 ml de apa (sau supa limpede) si se lasa pe foc mic, inca 20-25 de minute.


Vinetele, spalate, se taie rondele de 1-1,2 cm grosime. Se presara cu sare si se lasa asa 10 minute. Apoi se sterg cu un servet si se prajesc câte 1-2 minute pe fiecare fata, in restul de ulei. Se adauga in vasul cu carne si ceapa.


Rosiile se spala si se taie cuburi. Acestea se pun in vasul cu carne si vinete, impreuna cu usturoiul pisat, sarea, piperul, foile de dafin, praful de ienibahar si 1 lingura din verdeata tocata. Vasul se acopera si se pune in cuptor, timp de 30 de minute, la foc mediu. Mâncarea se serveste calda, cu verdeata tocata presarata deasupra.


Inainte de a introduce vasul in cuptor, se poate turna un pahar cu vin alb demisec.


Piersici a la russe


Fructele va ofera toate vitaminele de care aveti nevoie in timpul verii. Piersicile sunt dulci, coapte si numai bune de savurat! Iar o reteta un pic sofisticata va ofera satisfactia unui desert copios chiar la dumneavoastra acasa!


Ingrediente:


4 piersici bine coapte; 250 g brânza de vaci cu smântâna; 1 lingura lapte; 1 lingura piure de migdale; 1 vârf de cutit coaja de portocala; 1/2 lingurita zahar vanilat; 1 ceasca de agrise; 2 linguri stafide (inmuiate) sau miere.


Mod de preparare:


Piersicile se taie in jumatati si se scot sâmburii. Brânza de vaci, laptele, coaja de portocala, piureul de migdale si zaharul vanilat se amesteca, folosind mixerul, si cu compozitia astfel obtinuta se umplu jumatatile de piersici. Totul trebuie sa fie foarte rece, fara a se ingheta insa. Inainte de a fi servite, se dau prin mixer agrisele si stafidele (sau mierea) si se pun peste jumatatile de piersici.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS